Renovation and extension to the “Les Bastions” shopping centre in Tournai

The fixed capital property investment trust Wereldhave have asked TPFE to provide all the engineering designs (stability and special techniques) as well as the designs for the grounds for as part of its investment programme for the “Les Bastions” site in Tournai. The works have been scheduled in 2 phases.

Phase 1:

  • 10,000 m2 retail park with more than 300 parking spaces at ground level.

Phase 2:

  • Complete renovation of the existing shopping centre.
  • 16,000 m2 extension to the shopping centre, including a 29,000 m2 underground car park on 2 levels.
  • Improvements to the grounds

Redevelopments of the major road junctions will also be included in the project.

  • Complete assignment for stability and the grounds, including the 3 loop roads.
  • Special techniques assignment:
    • In the existing shopping centre – Renovation of the technical equipment:
      • Hot water production, replacement of the air conditioning units, renovation of the lighting system, improvement and bringing up to standard of the sprinkler system, fire detection system, refurbishment of the suspended ceilings in the shopping centre galleries (lightings, grilles, etc.), electricity, etc.
    • In the new building:
      • HVAC, sanitary installations and electrical installations.

TPFE is also acting as consultant in EPBD and Health and Safety Coordination.

Support for BREEAM certification, Very Good level.

Client

WERELDHAVE BELGIUM SGA

Project Dates

Handover : 2016-2017

Partners

Architects :
L’Atelier and Holoffe-Vermeersch

Project Figures

± 94,450 m² (above ground)